Kayak de mar


Kayak de mar

El caiac de mar és una disciplina del piragüisme que es practica al mar. Els caiacs de mar són petites embarcacions marines amb coberta on el palista va assegut a l’interior i semicobert per una faldó propulsant-se amb una pala de dues fulles. Aquesta modalitat és de recent creació a nivell competitiu, no obstant és una pràctica molt arrelada al nostre litoral a nivell recreatiu.

A nivell competitiu, es diferencia entre aigües tranquil·les i aigües braves. En aigües tranquil·les existeixen competicions d’un (K1), dos (K2) i quatre caiaquistes. En categoria masculina, les dues primeres són de 500 i 1000 metres, mentre que la tercera és només de 1000. En categoria femenina en tots els casos és de 500 metres. En aigües braves se celebren competicions de K1 en les dues categories.[1]

Les embarcacions són dissenyades especialment per aguantar els cops de les onades i van equipades amb departaments estancs per portar accessoris o vitualles útils per les travesses. En competicions, normalment es fan una o diverses etapes sense obstacles i amb presa de temps. En l’actualitat el caiac abasta diverses disciplines: aigües blanques (riu), surf, olímpic (pista o competició), pol, etc. i reuneix milions de seguidors a tot el món. El caiac de mar és la seva manifestació més aventurera i de contacte amb la natura, que alhora combina les exigències i coneixements de diverses disciplines com navegació, orientació, excursionisme, amb l’esperit contemplatiu del viatge i l’exploració. És important destacar que el caiac no només serveix per desplaçar-se per diversió o per competir en carreres de velocitat sinó també per fer algun esport com el caiac polo, fer excursions, etc.

Alguns models tenen timó i uns altres no; aquests últims són els quals respecten més el model original, ja que són embarcacions dissenyades per a ser girades mitjançant una tècnica de paleo coneguda com la palada circular, dirigint-se aquestes últimes amb el tipus de palada i amb els malucs. Les musleras són opcionals en aquest tipus d’embarcació, però recomanables per a un millor control de maluc. Alguns kayaks per a zones fredes són folrats interiorment en Poliuretano o fibra aïllant.