Kayak polo


Kayak-polo

El Kayak-polo és un esport competitiu amb baló que es juga en l’aigua, en un “camp” delimitado. Participen dos equips de 5 jugadors, cadascun en un kayakd’aproximadament 3 metres de llarg. L’objectiu del joc és aconseguir introduir el baló en la porteria de l’equip contrari (és a dir, marcar gols). L’equip que aconsegueix marcar més gols en el temps reglamentari és el guanyador.

Són vaixells de tot just tres metres de longitud, fabricats en plàstic o fibres. Tenen les puntes rodones i amb proteccions d’espuma perquè no danyin a altres palistas en un partit en cas d’impacte. En general tenen poc volum, especialment en la popa, permetent al palista enfonsar-la al realitzar girs sobre el seu propi eix, necessaris en els canvis d’adreça del propi joc.


Kayak de mar


Kayak de mar

El caiac de mar és una disciplina del piragüisme que es practica al mar. Els caiacs de mar són petites embarcacions marines amb coberta on el palista va assegut a l’interior i semicobert per una faldó propulsant-se amb una pala de dues fulles. Aquesta modalitat és de recent creació a nivell competitiu, no obstant és una pràctica molt arrelada al nostre litoral a nivell recreatiu.

A nivell competitiu, es diferencia entre aigües tranquil·les i aigües braves. En aigües tranquil·les existeixen competicions d’un (K1), dos (K2) i quatre caiaquistes. En categoria masculina, les dues primeres són de 500 i 1000 metres, mentre que la tercera és només de 1000. En categoria femenina en tots els casos és de 500 metres. En aigües braves se celebren competicions de K1 en les dues categories.[1]

Les embarcacions són dissenyades especialment per aguantar els cops de les onades i van equipades amb departaments estancs per portar accessoris o vitualles útils per les travesses. En competicions, normalment es fan una o diverses etapes sense obstacles i amb presa de temps. En l’actualitat el caiac abasta diverses disciplines: aigües blanques (riu), surf, olímpic (pista o competició), pol, etc. i reuneix milions de seguidors a tot el món. El caiac de mar és la seva manifestació més aventurera i de contacte amb la natura, que alhora combina les exigències i coneixements de diverses disciplines com navegació, orientació, excursionisme, amb l’esperit contemplatiu del viatge i l’exploració. És important destacar que el caiac no només serveix per desplaçar-se per diversió o per competir en carreres de velocitat sinó també per fer algun esport com el caiac polo, fer excursions, etc.

Alguns models tenen timó i uns altres no; aquests últims són els quals respecten més el model original, ja que són embarcacions dissenyades per a ser girades mitjançant una tècnica de paleo coneguda com la palada circular, dirigint-se aquestes últimes amb el tipus de palada i amb els malucs. Les musleras són opcionals en aquest tipus d’embarcació, però recomanables per a un millor control de maluc. Alguns kayaks per a zones fredes són folrats interiorment en Poliuretano o fibra aïllant.

 


Kayak d’aigües tranquiles


Kayak d’aigües tranquiles

Contempla al kayak de mar i al kayak de llacs. Aquests kayaks, com els de mar o llac, són d’eslora bastant estesa, podent aconseguir els 5 m; la seva màniga és més bé petita, podent ser de tot just 1 m, el calat no supera els 30 cm.

Són menys maniobrables que els kayaks de riu, però molt més estables que aquests, no requerint gran destresa i experiència en el seu maneig. Pel general pesen entre 25 i 45 kg, depenent de la naturalesa del material de construcció.


Extrem


Extrem

Igual que en la modalitat de descens es tracta d’una carrera lineal, la diferència radica que el desnivell és molt major, i els vaixells són necessàriament molt més curts i de plàstic per a suportar els impactes. Poden realitzar-se per temps o per mànigues competint diversos palistas alhora, que és la varietat en la qual aconsegueix major espectacularitat i perillositat també.


Eslàlom


Slalom

És la categoria regna de les aigües braves, l’única olímpica, i que consisteix en el descens d’un tram de riu o canal amb desnivell, en el qual se li marca al palista amb portes, una sèrie de passos obligats, en el sentit del corrent principal si són verds, en el contrari si són vermelles.


Equip de competició


COMPONENTS DE L’EQUIP DE COMPETICIÓ DE LA FACC

Laura Pellicer
Monica Doria

 

 


Freestyle


Envolto o Estil lliure (Freestyle / rodeo)

En aquesta modalitat, l’objectiu és realitzar el major nombre possible de maniobres recollides en el reglament dintre d’una ona estática. Els kayaks que s’empren són extremadament curts, situant-se actualment gairebé tots per sota els dos metres. Es tracta d’una modalitat molt espectacular que permet realitzar maniobres aèries.


Decens en aigües braves


Descens

És una carrera lineal de velocitat transladada a les aigües braves, es competeix amb embarcacions molt semblants a les de pista, també de fibra, amb l’excepció que el volum és molt major i són alguna cosa més estables.


Kayak d’aigües braves


Kayak d’aigües braves

Els kayaks per a aigües braves, són més curts que els de empleats per a aigües remansadas a causa de que preval la maniobrabilidad respecte de la velocitat. Existeixen diversos tipus de construcció segons la modalitat per a la qual es dissenyin, ja siguin de plàstic o fibres i fins i tot existeixen kayaks hinchables.

Per a la pràctica d’aquest esport, en aigües braves, a l’equipament de seguretat bàsic, se li afegeixen el casc i el cubrebañeras, que cobreix la part oberta del kayak impedint que pugui entrar aigua. A més existeixen altres elements de seguretat com el cazapalas, un arnés que rep aquest nom per l’abertura que permet passar la perxa de la pala, i que va subjecte a l’armilla, per a rescatar el kayak o la pala d’un company.